Izdvajamo pregled interesantnih filmova na kanalima moja TV!

U sklopu osnovnog paketa moja TV BH Telecoma sa preko 140 TV kanala, tokom svih sedam dana u sedmici, ljubitelji filma imaju priliku pogledati mnoštvo popularnih, ali i kvalitetnih filmskih ostvarenja.

Za ljubitelje art filmova: „Svjetlo nakon tame“

Sedmičnu filmsku preporuku koja uključuje period od 5. do 10. juna, otvara drama Post Tenebras Lux iz 2012. godine jednog od najvažnijih savremenih meksičkih filmskih autora i redovnog gosta Sarajeva i SFF-a Carlosa Reygadasa. Riječ je, dakle, o filmu čiji naslov, s latinskog prevoda znači „Svjetlo nakon tame“, a u fokusu čijeg narativa jeste porodica koja svoj luksuzni dom mijenja za život na selu. Ipak, s vremenom, shvataju da nova sredina, osim svađa i razočarenja, ne donosi ništa novo. Kao i svaki Reygadasov film, i ovaj karakteriše emotivna priča, eksperimentalna fotografija s fokusom na intezivnost boja, dugi i spori kadrovi, a nagrada za režiju na filmskom festivalu u Cannesu poslužit će kao preporuka svim ljubiteljima umjetničkog filma, s iznimno specifičnim idejama, temama i formama. Svjetlo nakon tame možete pogledati 06. 06. u 22:40 sati, na programu HRT 3.

Holivudski blockbuster: „Razbijač“

Gotovo odmah nakon ovog specifičnog filmskog ostvarenja, slijedi nešto za sve ljubitelje kvalitetne holivudske akcije, popularni film naslova Razbijač (Demolition Man) iz 1993. godine reditelja Marca Brambille, u kojem su odlične naslovne uloge ostvarili Sylvester Stallone i Wesley Snipes. Radnja ovoga filma idealnog za noćnu zabavu, smještena je u daleku budućnost, odnosno u Los Angeles 2032. godine, u kojem je ostvareno idealno utopijsko društvo u kojem su nasilje i siromaštvo u potpunosti iskorijenjeni. Ipak, nakon što psihopatski kriminalac „stare škole“ Simon Phoenix (Snipes) pobjegne iz zatvora u kojem je decenijama zaleđen „služio“ kaznu, policija je prinuđena odlediti i osuđenog detektiva Johna Spartana (Stallone) nazvanog „Razbijač“, uz jednu od najpopularnijih akcijskih filmskih replika: „Pošalji luđaka da uhvati luđaka.“ Ova zabavna i iznimno napeta akcijska satira koja ismijava „savršeni“ svijet budućnosti, na programu je kanala TV1, 07. 06. u 00:25 sati.

Od majstor horora: „Noćni let“

Istog dana u 22:45 sati, na programu kanala BHT1 jeste jedan od posljednjih filmova legendarnog majstora žanra horora Wesa Cravena koji se proslavio s kultnim hororima Brda imaju oči, Strava u Ulici brijestova, Vrisak... Riječ je o trileru Noćni let (Red Eye) iz 2005. godine u kojem za razliku od spomenutih ostvarenja nema čudovišta, vampira ili serijskih ubica, ali koji ćete, ipak, gledati držeći se čvrsto za ivice naslonjača, identično kao i glavna junakinja Lisa Reisert (Rachel McAdams) koja se u avionu u letu sretne s zgodnim i tajanstvenim, te naizgled dobronamjernim Jackom Rippnerom (Cillian Murphy).

I glumci režiraju: „Priča iz Bronksa“

U četvrtak, 08. 06. na programu kanala Pink BH u 01:30 sati možete pogledati film Priča iz Bronksa (Bronx Tale), rediteljski debi glumca Roberta De Nira iz 1993. godine. Priča iz Bronksa je uspješno filmsko ostvarenje u kojem se isprepliću žanrovi drame i gangsterskog filma, a čiji je glavni protagonista mladić Calogero (F. Capra/L. Brancato) koji odrasta u radničkoj porodici italijanskog porijekla, tokom burnih šezdesetih godina u New Yorku. S jedne strane, on je zadivljen lagodnim životom lokalnih mafijaša, a s druge, duguje lojalnost ocu Lorenzu (De Niro) ponosnom vozaču autobusa koji odbija imati bilo kakve veze s nelegalnim načinom zarade.

Jugoslavenski ratni film: „Sutjeska“

Na kraju radne sedmice, u petak, 10. 06. u 00:00 sati, na programu BHT1 kanala, možete pogledati kultni jugoslavenski ratni film Sutjeska reditelja Stipe Delića, snimljen 1973. godine, povodom tridesetogodišnjice bitke na Sutjesci. Sutjeska je jedno od najskupljih filmskih ostvarenja u historiji kinematografije SFR Jugoslavije, u čiji nastanak je utrošeno više novčanih sredstava nego, u do tada najuspješnijem partizanskom filmu Bitka na Neretvi Veljka Bulajića. Uprkos činjenici da Sutjeska, ipak, nije nadmašila svjetski uspjeh Neretve, riječ je o respektabilnom filmskom ostvarenju narodno-oslobodilačke tematike, iznimno atraktivne režije s mnoštvom spektakularnih i napetih ratnih prizora i sa slavnom domaćom i svjetskom glumačkom podjelom (Richard Burton kao Josip Broz Tito), koji je na Pulskom festivalu 1973. godine osvojio tri Zlatne arene (najbolji film, scenarij i najbolji glumac – Ljubiša Samardžić), te nagradu publike Jelen.

06.06.2017